In de Telegraaf van vandaag staat dat het Nationaal Archief adviezen over privacy risico’s rondom het openbaar worden en online toegankelijk worden van het CABR (Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging) heeft genegeerd.
Het CABR wordt per 1 januari 2025 openbaar. Het CABR omvat dossiers van ongeveer 425.000 verdachten van collaboratie tijdens de Duitse bezetting. Dit papieren archief is nu enkel onder voorwaarden in te zien voor onderzoekers, pers en anderen. Het archief is nu alleen toegankelijk op naam van verdachte. De dossiers kunnen uitsluitend in de studiezaal van het Nationaal Archief ingezien worden. Deze beperkte toegang maakt het voor nabestaanden van slachtoffers nu onmogelijk om antwoorden te vinden op vragen die vaak al tientallen jaren onbeantwoord zijn geweest in families. Voor nabestaanden van slachtoffers heeft het 80 jaar geduurd voor zij kunnen zoeken door het archief naar het lot van hun familieleden. Ook voor mensen die niet in staat zijn om naar het Nationaal Archief te komen geldt, dat het onmogelijk is om informatie te vinden. Dit beperkt de toegang tot informatie voor iedereen.
Oorlog voor de Rechter
Daarom is in 2022 het digitaliseringsproject Oorlog voor de Rechter begonnen. De digitalisering biedt voor het eerst de mogelijkheid het archief te doorzoeken en daarmee de informatie wel te vinden. Daarnaast kan het vaak kwetsbare fysieke archief in het depot blijven, terwijl ieders recht op informatie intact blijft.
Het Nationaal Archief heeft, als verantwoordelijk beheerder voor het archief, bij de start van het project Oorlog voor de Rechter adviezen ingewonnen over eventuele risico’s, deze hebben geleid tot een aantal aanvullende maatregelen in het kader van online toegankelijk maken van het archief. De maatregelen zijn eerder besproken en afgestemd met belangenverenigingen waarin zowel nabestaanden van slachtoffers en verdachten vertegenwoordigd zijn.