Dit najaar informatiebijeenkomsten over openbaar en online Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in heel Nederland
- nieuwsbericht
Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) bevat de justitiële dossiers van zo’n 425.000 personen die werden verdacht van collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 2025 is dit archief openbaar en voor iedereen in te zien. Vooruitlopend hierop worden verspreid over het land informatiebijeenkomsten gehouden. Er wordt ingegaan op het belang van het laagdrempelig toegankelijk maken van dit grootste oorlogsarchief van Nederland en op de impact hiervan op nabestaanden van de mensen die in het CABR voorkomen.
Een laagdrempelig toegankelijk CABR biedt de mogelijkheid om te komen tot dialoog, nieuwe (wetenschappelijke) inzichten en verleden te verwerken. Voor nabestaanden van verdachten, maar ook van vervolgingsslachtoffers en verzetsdeelnemers die voorkomen in het CABR, kan echter het effect van het online doorzoekbare archief groot zijn en emoties oproepen. Het archief kan nieuwe en confronterende informatie bevatten over wat er met familieleden is gebeurd, waar familieleden van zijn verdacht of voor zijn veroordeeld. Daarnaast kan de oorlogsgeschiedenis in kleinere gemeenschappen nog erg leven en het effect van een online doorzoekbaar CABR dan ook groot zijn.
Hier gaan we over in gesprek tijdens de informatiebijeenkomsten, waarvoor het project Oorlog voor de Rechter, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en regionale archieven de handen ineen hebben geslagen. Niet alleen de mogelijkheden van een digitaal doorzoekbaar CABR, maar ook de impact ervan staat op het programma. Ook wordt ingegaan op de mogelijkheden in het verkrijgen van de juiste zorg, hulp en ondersteuning. Alsmede de regionale oorlogsgeschiedenis.
Een openbaar Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging
De eerste data van de informatiebijeenkomsten zijn inmiddels bekend. We starten in Overijssel waar bij Collectie Overijssel in Zwolle op 9 september de eerste bijeenkomst plaatsvindt. Via de websites van Oorlog voor de Rechter en van ARQ staat onderstaand overzicht van data en locaties en een doorverwijzing naar de aanmeldpagina gepubliceerd. Dit overzicht wordt komende tijd aangevuld en uitgebreid met meer locaties (ook meerdere per provincie), tijden en aanmeldmogelijkheden (versie 24 oktober 2024):
- Zeeland in Goes in de Raadszaal van het Stadskantoor op maandag 21 oktober, 10.00 -13.00 uur
- Drenthe in Assen in Drents Archief op maandag 4 november, 14.00 – 17.00 uur
- Groningen in Groningen bij Groninger Archieven op dinsdag 5 november, 11.00 – 14.00 uur
- Limburg in Maastricht bij het Historisch Centrum Limburg op vrijdag 8 november, 14.00 – 17.00 uur
- Gelderland in Arnhem bij het Gelders Archief op vrijdag 8 november, 15.00 – 18.00 uur
- Noord-Holland in Hoorn bij het Westfries Archief op dinsdag 12 november, 18.30 – 22.00 uur
- Zeeland in Terneuzen in Openbare Bibliotheek op woensdag 13 november, 13.30-16.15 uur
- Noord-Holland in Haarlem bij het Noord-Hollands Archief op donderdag 14 november, 18.30 – 22.00 uur
- Overijssel in Nijverdal in het Memory Museum op vrijdag 15 november, 13.30 – 17.00 uur
- Friesland in Leeuwarden bij Tresoar Leeuwarden op zondag 17 november, 13.30-17.00 uur
- Zuid-Holland in Den Haag bij het Nationaal Archief op dinsdag 26 november, 17.00 – 20.30 uur
-
Utrecht in Utrecht bij Het Utrechts Archief op donderdag 28 november, 14.00 – 17.00 uur
- Noord-Brabant in Den Bosch bij het BHIC op donderdag 28 november,13.30 – 17.00 uur
- Zeeland in Renesse in het Dorpshuis in Renesse op donderdag 23 januari 2025, 13.30 – 16.15 uur
Over de samenwerking
Oorlog voor de Rechter is een project van het Nationaal Archief, WO2Net, Huygens Instituut en NIOD. Binnen dit project wordt het CABR gedigitaliseerd en vanaf 2025 wordt het eerste deel gecontextualiseerd online geplaatst. ARQ versterkt de zorg en ondersteuning aan kinderen van ouders die tijdens WO2 de kant van de bezetter kozen. Regionale archiefinstellingen zijn houder van het historische verhaal uit een regio en brenger van dat verhaal richting een breed publiek.